T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Yalova İl Sağlık Müdürlüğü

Güncelleme Tarihi: 07/01/2019

VEREMİ YENİYORUZ

49736845_1189319304550675_8819614127136702464_n.jpg

Her yıl ocak ayında ülke genelinde ''Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'' sebebiyle çalışmalar yapılmakta, kamuoyunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. İlimizde de  başta birinci basamak olmak üzere tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında halka yönelik farkındalık arttırma ve bilgilendirme eğitimleri yanında sağlık çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetleri yapılmaktadır.
Ülkemizde verem (TBC) hastalarının tanı ve tedavileri uzun süreli programlar ile yürütülmektedir. Ulusal TBC kontrol programını, elektronik olarak UTS ( Ulusal TBC Sistemi ) ile yüksek standartta bireysel kayıtlara dayanarak yürütülmektedir. Veremsiz bir Türkiye vizyonu ile çalışmalar yürütülmektedir.
Türkiye Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesi raporuna göre tahmini insidans hızı yüz binde 18 olarak TBC olgu sayılarını azaltma başarısını göstermiş ve veremden meydana gelen ölümleri azaltmıştır. Bazı Avrupa ülkelerinden daha iyi durumda olduğumuz gösterilmiştir. Yeni teşhis ve tekrar olgularda tedavi başarımız (%87) artmıştır.
Tüberküloz hastalığı bakteri kökenli bulaşıcı bir hastalıktır. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz mikrobuyla enfekte durumdadır. Vücudunda mikrobu taşıyan herkes hasta değildir. DSÖ verilerine göre her yıl dünyada 9 milyona yakın insan bu hastalığa yakalanmakta ve 1.3 milyon insan bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Dünya genelinde insidans ve mortalitenin en yüksek olduğu bölgeler Afrika ve Güney Doğu Asya bölgeleridir.
Verem hastalığının belirtileri şunlardır:
Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, üç haftadan uzun süren öksürük, gece terlemesi, ateş, balgam çıkarma ve göğüs ve sırtta ağrı olması verem hastalığının başlıca belirtileridir. Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Hastalar bu şikayetlerini genelde başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç gidebilirler. Bu durum hastalığın vücutta daha da yayılmasına ve tutulan organın daha da tahrip olmasına neden olur. Bu arada hasta çevresine mikrop saçar ve daha fazla kişinin enfekte olmasına sebep olur. Bu nedenle üç haftadan uzun süren öksürük ve diğer yakınmaları olan kişilerin ücretsiz hizmet veren Verem Savaş Dispanserine ya da en yakın sağlık merkezlerine başvurmaları çok önemlidir.
Tüberküloz mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürme, hapşırma ve konuşma ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfekte olup bu insanların %10’nda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir.
Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (Verem Savaşı Dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da toplum sağlığı merkezi verem birimlerinde (dispanserde) aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle 2 ay 4 ilaçla ve 4 ay 2 ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavinin dispanserde ya da hastanede başlanması gerekir. Aylık takiplerinin de dispanserde yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir.
Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşımaktadır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda mikrobu saçmaya devam etmektedirler. Bu durumun engellenebilmesi için Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) denilen bir yöntem uygulanmaktadır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için bir sağlık personeli görevlendirilir. Bu şekilde hastaya ilacı sağlıkçı eliyle bizzat verilir, ilacın her dozu için aynı takip ve uygulama yapılarak tedavi güvenceye alınmış olur.
Çocuklarımızı nasıl koruyacağız?
Verem aşısı diye bilinen BCG aşısı özellikle çocuklarda verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı zamanı geçirilirse 6 yaşa kadar yapılabilir, ancak bu durumda önce tüberkülin deri testi yapılması gerekir.
#VeremEğitimiVeFarkındalıkHaftası
VEREM AŞI İLE ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR.

Uzm. Dr. Halim Ömer KAŞIKCI
                                                                                                                                                                                                        İl Sağlık Müdürü