24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
24 Mart 2025

DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ

Dünya' da ve ülkemizde Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfedildiği 24 Mart 1882 gününe ithafen her yıl "24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” olarak anılmaktadır. Bu günde Tüberküloz yani ülkemizde bilinen adıyla Verem Hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesini amaçlayan çeşitli eğitimler toplantılar, programlar ve farkındalık etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Tüberküloz hastalığının belirtileri genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplanabilir. Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır. Yakınmalar genellikle hafif başlar, yavaş ilerler. Hastalar bu yakınmaları başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç başvurabilir. Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına sebep olur. Bu arada hasta çevresine basil saçar ve daha çok kişinin infekte olmasına neden olur.

Verem hastalığının sağlam kişilere bulaşmasının önlenmesinde en önemli faktör, hastalara hızlı tanı konularak en kısa sürede ilaç tedavisi başlanmasıdır. İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler.

Ülkemizde Tüberküloz kontrolü başarıyla sürdürülmektedir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı sayesinde her yıl Tüberküloz hasta sayısında azalma gözlenmektedir. Tanı ve tedavi hizmetleri sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bakanlığımız tarafından tüm Tüberküloz ve dirençli Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı, ulusal Tüberküloz kontrol programı çalışmalarını kamu ve özel sektör, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde sürdürmektedir. Hedef, tüberkülozu tamamen ortadan kaldırarak Veremsiz Bir Türkiye’ye ulaşmaktır.

Aşağıdaki linkte Sağlık Bakanlığımız Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüberküloz Daire Başkanlığı web sitesi linki ile Tüberküloz (Verem) Nedir?, Tüberküloz’dan korunma, Tanı ve Tedavi başlıklarında detaylı bilgi edinilebilir.

İlimizde Merkez Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Verem Savaş Dispanseri birimi ve ilçelerimizde de İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizden bilgi alabilirsiniz.

“Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye!”

 

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/tuberkuloz-anasayfa.html